Hoe groen is de elektrische auto nu echt?

Een elektrische auto heeft geen uitlaat waar schadelijke stoffen uitkomen maar toch zijn ze niet helemaal klimaatneutraal. Tijdens de productie van een accu van een elektrische auto wordt er veel CO2 uitgestoten en de productie van elektriciteit is niet vrij van uitstoot.

Echter is het belangrijk om de uitlaat van een elektrische auto te vergelijken met de uitlaat van een benzine- of dieselwagen.

CO2-uitstoot

Een elektrische auto heeft een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Er is duidelijk sprake van geen direct uitstoot maar wel indirect uitstoot: de opwekking van elektriciteit zorgt ook voor uitstoot.

Brandstofauto’s zorgen voor een CO2-uitstoot bij de verbranding van benzine of diesel in een motorblok én zorgen voor uitstoot tijdens de productie van deze brandstoffen.

Ook de productie van de accu van een elektrische auto zorgt voor een grote uitstoot van CO2. Zodra de elektrische auto aan het rijden gaat, wordt deze grote uitstoot gecompenseerd. Doordat een elektrische auto per gereden kilometer minder CO2 uitstoot, komt er een kantelpunt. Dat kantelpunt ligt voor een middelgrote auto op ongeveer 39.000 kilometer. Aangezien de levensduur van een auto zo’n 220.000 kilometer bedraagt, heeft hij dus een lagere uitstoot.

Wanneer je deze componenten vergelijkt met elkaar, dan is het besluit dat een elektrische auto een uitstoot dat drie tot viermaal lager is dan dat van een brandstofauto.

Bekijk het elektrisch aanbodHoe laad je een elektrische auto?