Elektrische auto opladen: hoe doe je het en hoeveel kost het?

Jouw elektrische auto opladen

De oplaadtijd van je elektrische auto hangt volledig af van de gebruikte laadpaal en natuurlijk je accu. In de praktijk varieert het opladen van een elektrische auto van 10 uur tot een half uur.

Dit zijn de verschillende mogelijkheden om je auto op te laden:

Thuis opladen

Als je thuis de auto oplaadt met behulp van een stopcontact van 230 V, kunnen we stellen dat een auto na 8 tot 10 uur opgeladen is.

Dit gebeurt dan met een kabel met adapter die wordt meegeleverd met de auto. Laad je auto ’s nachts op. Dat is het ideale moment.

Opladen met een laadpaal

Sommige leveranciers leveren samen de auto ook een laadpaalsysteem thuis. Dan lukt het om je elektrische auto op te laden binnen de tijd van vier à zes uren.

Voor het installeren van dit laadsysteem betaal je natuurlijk een extra bijdrage en hou er ook rekening mee dat je eigen energiefactuur daardoor kan oplopen.

Opladen aan een laadstation

Dit is de snelste manier van opladen. Binnen de 30 minuten heeft een krachtige laadpaal je auto voor een goede 80% opgeladen. Zo’n paal vergt wel een enorm vermogen: 600 kWh wat overeenkomt met het aansluitingsvermogen van 70 woningen.

Opladen op het werk

Bedrijven kunnen krachtigere aansluitingen laten installeren om hun wagenpark op te laden. Deze beschikken meestal ook over een driefasige stopcontacten waardoor de laadtijd rond een uur of minder ligt.

Rijd met je eigen elektrische auto

in Private Lease

Bekijk ons e-aanbod

Wat kost het om een elektrische auto op te laden?

Rijden met een elektrische auto heeft als voordeel dat je minder betaalt aan energie. Echter zijn er verschillen waar je dit precies laat doen.

De voordeligste manier om je auto te laden is via het werk. Dan betaal je gemiddeld € 0,11 per kWh. Thuis ligt het rond de € 0,19 per kWh en bij een openbaar laadpunt rond de € 0,35. Gemiddeld betaal je dus € 0,23 per kWh wat neer komt op € 0,41 per kilometer. Goedkoper rijden met een benzinewagen kan bijna niet.

Wat kost het om een elektrische auto op te laden?

Rekenen we uit wat voor impact de brandstofkeuze heeft op de maandelijkse kosten, bij 25.000 kilometer per jaar, dan komen we tot deze vergelijking:

  • Oplaadkosten € 85,42 per maand
  • Benzinekosten € 216,67 per maand
  • Dieselkosten € 131,25 per maand

Verbruik van een elektrische auto

Het verbruik hangt net zoals bij benzine- en dieselwagens af van het type auto en de bestuurder. De standaard voor het energieverbruik van een elektrische auto is het aantal kilowattuur en wordt per kilometer weergegeven.

Een elektrische auto heeft een gemiddeld energieverbruik van 0,08 kWh/km tot 0,30 kWh/km.

Lees meer over de werking van een elektrische autoHoe groen is de elektrische auto?