Basisonderhoud: wat kan je zelf?

Naast je auto tijdig en stond een onderhoudsbeurt laten geven, zijn er enkele zaken die je zelf kan controleren en onderhouden. We hebben de belangrijkste zaken voor jou opgesomd. Zo blijf je veilig met jouw auto rijden.

Koelvloeistof

Deze vloeistof zorgt ervoor dat de motor van de auto niet te warm wordt. Normaal moet je hier nooit veel van bijvullen. Als dit wel het geval is, dan zit je misschien met een lek en laat je deze beter even nakijken. Als je blijft rijden met onvoldoende koelvloeistof kan je de motor beschadigen.

Aan de slag: je doet dit énkel bij een koude motor. We willen namelijk geen brandwonden op ons geweten. Kijk naar de streepjes op het transparante buisje en vul aan indien nodig. Bekijk in het instructieboekje van je auto welke koelvloeistof je nodig hebt. Je kan dit gemakkelijk aankopen in een tankstation.

Banden

De banden controleer je twee zaken: het profiel en de bandenspanning.

Wanneer je autobanden versleten zijn, kan het gevaarlijk worden. Het profiel van je banden zorgt er namelijk voor dat je grip hebt op de baan. Wanneer het gaat regenen kan je auto slippen.

Aan de slag: In de groeven van je band kan je rubberen blokjes vinden. Als deze gelijk staan met je band, is je band volledig verbruikt. Je moet je band eigenlijk dus al vroeger vervangen.

Een auto met te lage druk op de banden verbruikt heel wat meer brandstof. Het is bovendien niet veilig want je hebt meer kans op een klapband onderweg.

Zo doe je het: je auto geeft automatisch een melding wanneer de bandenspanning te laag ligt. Wanneer dit gebeurt rij je tot het dichtstbijzijnde tankstation. Je vindt bijna altijd een toestel om de spanning te meten en aan te passen.  De juiste bandenspanning vind je terug in het instructieboekje maar ook vaak op een sticker op de portier.

Motorolie

Elke motor verbruikt vanzelfsprekend olie. Het is belangrijk dat je dit regelmatig controleert en zo nodig bijvult want anders gaat de motor stuk. Wanneer je veel moet bijvullen, kan dit betekenen dat er een lek is.

Aan de slag: veiligheid eerst dus controleer dit enkel bij een koude motor. Veeg de peilstok eerst schoon en steek ze vervolgens in het reservoir. Je haalt er hem opnieuw uit en bekijkt tot hoever de olie komt. Normaal moet de olie tot tussen de twee streepjes komen. Vul bij indien nodig maar ook niet te veel. Bekijk welke olie je nodig hebt in het instructieboekje. Je kan dit kopen in een tankstation.

Sproeivloeistof

Het bijvullen van de sproeivloeistof is een kwestie van veiligheid. Je voorruit kan vuil worden en dan is het belangrijk om hem schoon te krijgen.

Aan de slag: controleer het reservoir dat vaak een blauwe dop heeft. Vul indien nodig bij tot deze volledig vol is. Gebruik in de winter een sproeivloeistof met antivries opdat het niet bevriest in de winter.

Hulp nodig?

Wij zijn elke werkdag bereikbaar vanaf 08 u. t.e.m. 18 u. op het nummer 09 298 01 40 of via support@justlease.be. We helpen je graag weer op weg!

 

Ga naar de klantenserviceBekijk de FAQ