Het ABC van jouw dashboardlampen

Lampje brandt? Je auto wil je iets vertellen.

Wanneer er een lampje brandt op je dashboard, dan wil je auto je iets vertellen. Neem daarom elke waarschuwing serieus. Deze lampjes waarschuwen jou voor je eigen veiligheid én de veiligheid van andere bestuurders. Je riskeert daarbovenop hoge reparatiekosten wanneer je een lampje negeert. Als er bijvoorbeeld te weinig olie is, kan de motor als onherstelbaar verklaard worden.

Elk lampje heeft zijn eigen kleur. Een rood lampje geeft je mee dat je meteen dient te stoppen en niet langer verder te rijden. Een oranje lampje geeft aan dat je nog even kan doorgaan maar beter zo snel mogelijk controleert wat er gaande is met je auto.

 

Neem het zekere voor het onzekere en bel bij twijfel de VAB hulpdiensten.

Je kan hen 24/24 en 7/7 bereiken op het nummer +32 (0) 3 253 61 12

Bandenspanning

Dit is het controlelampje voor de bandenspanning. Wanneer de bandenspanning van één of meerdere banden te laag is, gaat dit lampje branden. Je maakt beter geen harde rembewegingen of abrupte stuurbewegingen. Je kan stoppen bij een tankstation om lucht bij te vullen.

Batterij

Dit lampje licht automatisch op wanneer je de motor gestart hebt. Dit is normaal. Blijft het langer branden dan normaal? Dan kan dit wijzen op problemen met de aandrijfsnaar, stroomkabels of dynamo. Dit lampje wijst niet altijd op een nijpend gevaar. Ben je toch wat ongerust? Neem gerust contact op met je garage.

Brandstof

Ja hoor, jij moet gaan tanken. Dit lampje wijst erop dat je auto dringend brandstof nodig heeft. Zodra dit lampje brandt, rijd je op de reservetank en het bereik hiervan is behoorlijk beperkt.

Je moet dus snel op zoek naar een tankstation en je auto vol tanken.

Koelvloeistof

Dit lampje heeft betrekking tot de koelvloeistof. Wanneer dit lampje brandt, bestaat de kans dat de motor oververhit geraakt. Je gaat beter aan de kant staan en controleert of het koelvloeistofreservoire voldoende gevuld is.

Als je verder blijft rijden, is de schade vaak erg groot. Contacteer dus zo snel mogelijk de VAB hulpdienst om je te helpen.

Motor

Dit lampje geeft aan dat je oliepeil te laag staat. Als je doorrijdt is de kans op een beschadigde motor erg hoog. Dus ga snel aan de kant en controleer het oliepeil. Is deze te hoog? Dan kan je aftappen. Wanneer ze te laag is, kan je bijvullen.

Lees hier hoe je jouw oliepeil zelf controleert. Als het lampje blijft branden, neem je beter contact op met de garage.

Remmen

Wanneer je je handrem optrekt gaat dit lichtje automatisch branden. Als dit lampje brandt tijdens het rijden, dan is er iets mis met jouw remmen. Misschien is er te weinig remvloeistof in het reservoir, is er een slijtage aan de remblokken of is er een probleem met het ABS-systeem. Zet je auto meteen aan de kant en controleer de remvloeistof. Is dit het probleem niet? Bel naar onze VAB hulpdienst en laat je helpen.

Heb je hulp nodig of heb je vragen?

Bel ons gerust. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 u. t.e.m. 18 u. op het nummer 09 298 01 40 of via support@justlease.be.

 

Ga naar klantenserviceBekijk de FAQ